Фердинанд Порше
Автор:
Обем: 208 стр.
Формат в мм.: 130х210
Издател: ИК "Premium Books"
Мека подвързия
Дата на включване: 2020-06-24
Нашата цена: 13.65 лв
 

Книгата представя белетризираната биография на великия немски конструктор Фердинанд Порше-старши, създал най-популярната кола на ХХ век – Volkswagen Käfer („Фолксваген Бръмбар“).
Изобретенията на Фердинанд Порше са актуални и днес. Всеки съвременен автомобил в една или друга степен е последовател на неговите забележителни модели.
Затова описанието на житейския път на Инженера ще бъде интересно за всеки човек, за когото думата „автомобил“ не е изпразнена от съдържание, а тайната на успеха на Порше е пример за изучаване – и може би подражание.
Биографичните разкази за Фердинанд Порше са илюстрирани с редки фотографии от различни периоди на живота му.

Началото

На 3 септември 1875 година в Бохемия, в град Маферсдорф (тогава Австро–Унгария), който днес се намира в Чехия и се нарича Вратиславице, в семейството на Антон Порше се роди син. Нарекоха го Фердинанд.
Между другото, според проучване, името Порше не е от немски произход, а произлиза от имената „Борислав“ и „Борис“.
Антон Порше беше известен като опитен майстор. Той обработваше мед, облицоваше покриви, изработваше железни врати и огради.
Не може да се каже, че Порше бяха богати хора, но и не живееха в бедност. Докато бащата се трудеше в работилницата, майката на Фердинанд се занимаваше с възпитанието на сина им. Жената се топеше от обич към мълчаливото, съсредоточено в собствените си мисли момче. Именно тя научи бъдещия конструктор на автомобили да чете и пише.
Щом той навърши 12 години, Антон Порше започна да го води със себе си в работилницата. Ферди (както го наричаше майка му), който не беше ходил на училище, безропотно помагаше на баща си. Работата явно не беше по силите му, но увлечен в професията си, Антон сякаш не забелязваше умората на малкия Ферди. А на момчето се налагаше работи по 12 часа на ден.
Това обаче не попречи на подрастващия Фердинанд да се потопи в тънкостите на техниката.
По онова време всички бяха обладани от новата тогава идея за всеобща електрификация. В Маферсдорф имаше само една сграда, осветена от електрически лампи – кметството.
Ферди реши да изгради своя собствена осветителна система.

  

Изберете търсенe по

Изберете метод на търсене: Всички думи (и)   Някои думи (или)

Въведете текст за търсене:

Художествена литература

Издателство ХуЛите